Strijd tegen IS - Iraakse soldaten vechten met laatste IS-strijders in Oude Stad van Mosoel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraakse ordediensten leveren zondag in de Oude Stad van Mosoel opnieuw strijd met leden van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens de Iraakse regering gaan de gevechten om West-Mosoel, een van de laatste overgebleven bolwerken van IS, hun laatste dagen in. De gevechten vinden plaats in het noorden van de Oude Stad, waar IS nog altijd een klein gebied controleert dat in twee delen is gesplitst, zo meldt een lid van de ordediensten. Daarnaast zijn agenten van de antiterreurpolitie en de federale politie nog altijd actief in het centrum van Mosoel, waar eveneens nog enkele gebieden zich in handen van IS-strijders bevinden. "De politie strijdt nog met IS in de binnenstad die nog niet volledig onder controle is, hoewel dat eerder wel was aangekondigd", zo zegt de medewerker van de ordediensten nog.

Volgens de Iraakse staatsomroep is intussen wel de Iraakse vlag gehesen aan de oever van de Tigris in de Oude Stad, die in het westen van Mosoel ligt.

De strijd om Mosoel werd in oktober vorig jaar gestart. Na de bevrijding van Oost-Mosoel begonnen de militairen, met hulp van sjiitische milities en de internationale coalitie, met het gevecht om West-Mosoel. De extremisten hadden de op een na grootste stad van Irak in handen sinds juni 2014.

bron: Belga