China start serieproductie van regionale vliegtuig ARJ21

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Chinese staatsbedrijf Comac kan de serieproductie van het regionale passagiersvliegtuig ARJ21 opstarten. Er werd een productiecertificaat afgeleverd, zo meldt het nieuwsagentschap Xinhua zondag. Comac kreeg het certificaat van het Chinese agentschap voor de burgerluchtvaart. De vliegtuigbouwer wil dit jaar nog vijf toestellen leveren.

De ARJ21 is een tweemotorig vliegtuig voor regionale vluchten dat tot 90 passagiers kan vervoeren. De eerste commerciële vlucht van het toestel vond plaats op 28 juni 2016. Luchtvaartmaatschappij Chengdu Airlines heeft momenteel twee exemplaren in dienst.

Er zouden al meer dan 300 bestellingen voor het vliegtuig geplaatst zijn door een reeks maatschappijen.

China werkt al geruime tijd aan eigen passagiersvliegtuigen, om een plaatsje te veroveren op een markt die gedomineerd wordt door westerse vliegtuigconstructeurs als Airbus en Boeing. Behalve de regionale ARJ21 zit ook een middellangeafstandstoestel (C919) in de pijplijn. Dat maakte begin mei een eerste testvlucht. Enkele weken later kondigden China en Rusland een joint venture aan (Craic) om een langeafstandsvliegtuig te ontwikkelen. Dat wordt binnen tien jaar verwacht.

bron: Belga