Tour de France - Lilian Calmejane snelt naar ritoverwinning

door
Belga
Leestijd 1 min.

Lilian Calmejane (Direct Énergie) heeft in het Station des Rousses na 187,5 kilometer de achtste rit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman finishte met een voorsprong van 37 seconden op de Nederlander Robert Gesink. De Fransman Guillaume Martin won op 50 seconden de sprint om de derde plek. De 32-jarige Brit Chris Froome (GBr/Sky) behoudt de gele leiderstrui. Hij heeft twaalf seconden voor op zijn Welshe ploegmaat Geraint Thomas. De Italiaan Fabio Aru is op veertien seconden derde. Van bij de start lag het tempo hoog. De ontsnappingspogingen volgden elkaar snel op, maar het peloton dichtte steeds de kloof. Die grote bedrijvigheid had halfweg koers wel voor een verbrokkeld peloton gezorgd. Een achttal renners, onder wie landgenoten Jan Bakelants, Greg Van Avermaet en Serge Pauwels, wist zich uiteindelijk van de achtervolgers los te rukken, maar bij het ingaan van de slotklim viel de groep uiteen.

Calmejane zette bergop de aanval in, enkel Gesink had de benen om de Fransman te achtervolgen. Calmejane leek de Nederlander achter zich te kunnen houden, maar kreeg plots last van spierkrampen. De Fransman verbeet de pijn en boekte zijn zevende zege van het seizoen. Het is zijn tweede overwinning in de WorldTour, vorig jaar won hij een rit in de Vuelta.

Morgen staat de negende Tour-etappe op de agenda, een rit over 181,5 kilometer tussen Nantua en Chambéry. Maandag mogen de renners genieten van een rustdag.

.

bron: Belga