Herman Daems krijgt Gulden Spoor voor Economische Uitstraling

Herman Daems krijgt Gulden Spoor voor Economische Uitstraling

Herman Daems, voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis en tevens voorzitter van de KU Leuven, krijgt dit jaar de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling. De Beweging Vlaanderen-Europa vzw reikt die onderscheiding uit aan “verdienstelijke personaliteiten die een opmerkelijk spoor op het sociaal-economische terrein trekken.” Daems wordt ook wel “de ondernemende professor” genoemd en is volgens Beweging Vlaanderen-Europa “één van dit witte raven die erin slagen een pendelbeweging tussen het academische milieu en de financieel-economische wereld tot een succesverhaal te maken.” Daems gaf niet alleen les aan de KU Leuven, maar was ook lange tijd gasthoogleraar aan de Harvard Business School, de University of California in Los Angeles en aan IESE in Barcelona.

In het bedrijfsleven bouwde hij een palmares uit bij ondernemingen als het toenmalige Belgacom, Glaverbel, Telenet, Barco, Lannoo, Coware en investeringsmaatschappij GIMV. Hij was de architect achter de plannen voor de hervorming van de VRT in 1995, is de geestelijke vader van de code voor corporate governance voor beursgenoteerde ondernemingen die zijn naam draagt en kreeg na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk de opdracht van de Vlaamse regering een masterplan uit te werken voor de reconversie van de industriële infrastructuur van de provincie Limburg.Daems maakt ook deel uit van de selecte groep experten die de impact van de Brexit op onder meer het bedrijfsleven in Vlaanderen moet bestuderen.

Daems krijgt de onderscheiding op 11 juli tijdens de feestzitting ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag in de Amuz in Antwerpen. Vorig jaar ging de Gulden Spoor voor Economische Uistraling naar zakenman Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs.

bron: Belga