Trump blijft aandringen op Mexicaans geld voor grensmuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump blijft er bij dat Mexico de muur moet betalen die hij wil optrekken aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Trump herhaalde dat voor een ontmoeting met zijn Mexicaanse ambtsgenoot Enrique Pena Nieto in de marge van de G20-top in Hamburg. Voor aanvang van het onderhoud vroegen journalisten of Trump nog steeds vindt dat Mexico de muur langs de 3.142 kilometer lange grens met de VS moet betalen. "Absoluut", antwoordde de Amerikaanse president. De door Trump beloofde muur moet de illegale migratie en drugtrafiek tegengaan, maar het Amerikaanse Congres wil er voorlopig geen geld voor vrijmaken.

"We hebben allemaal een erg succesvolle en bijzonder interessante dag gehad", zei Trump ook. "Het is fantastisch om bij mijn vriend, de president van Mexico, te zijn. We spreken met Mexico over Nafta (de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst) en wat andere dingen. We zien wel hoe het uitdraait, maar ik denk dat we al veel vooruitgang hebben geboekt."

Pena Nieto zei dat hij hoopt dat het gesprek zal helpen om de dialoog tussen beide landen vlot te houden, "in het bijzonder over de veiligheid van onze twee landen en onze grenzen". De Mexicaanse president vindt dat de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit "een gedeelde verantwoordelijkheid" is.

Bron: Belga