"Meer wantrouwen en haat tegenover moslimgemeenschap na aanslagen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aanslagen die sinds 2015 in Europa gepleegd werden, met name in Frankrijk en in België, hebben bijgedragen tot polarisering in onze samenleving. Meer bepaald krijgt de moslimgemeenschap af te rekenen met meer wantrouwen en haat. Dat schrijft Unia, het interfederale gelijkekansencentrum, in zijn nieuwe rapport 'Maatregelen en klimaat - Gevolgen na de aanslagen'. Tussen januari 2010 en december 2016 opende Unia 64 dossiers die verband houden met reacties van individuen of instanties na de terroristische aanslagen (onder de noemer 'klimaat') of met maatregelen die genomen werden om terrorisme en/of radicalisering te bestrijden ('maatregelen'). In de eerste categorie vallen 34 dossiers, in de tweede 30. Het meest opvallend is dat er tussen 2010 en 2014 maximaal twee dossiers per jaar werden geopend, maar dat dit aantal steeg naar 16 in 2015 en naar 44 in 2016. Vooral na de aanslagen in Parijs (13 november 2015) en in Brussel (22 maart 2016) werd de toename duidelijk, schrijft Unia.

Bijna de helft van de dossiers (7 in 2015, 20 in 2016) vallen in de categorie 'generaliseringen en beledigingen'. "Het fenomeen van beledigingen is niet nieuw. Maar de aard van sommige van deze beledigingen is dat wel", aldus Unia. "Zo wordt er bijvoorbeeld regelmatig melding gemaakt van beledigingen als 'vuile terrorist'." Bij generaliseringen gaat het eerder om situaties waarbij een veralgemening wordt gemaakt tussen geloof en/of afkomst en de gevaarlijkheid van een persoon, zonder dat er beledigingen worden geuit.

Unia geeft toe dat het aantal dossiers dat het heeft ontvangen en behandeld niet enorm groot is, maar het ziet er wel een signaal in "dat onze samenleving niet mag negeren". De getuigenissen in het rapport wijzen volgens het centrum op de traumatische gevolgen van de maatregelen voor de burgers die er slachtoffer van worden.

bron: Belga