Israël verlaagt VN-bijdrage nog meer na erkenning Hebron als Palestijns werelderfgoed

Israël verlaagt VN-bijdrage nog meer na erkenning Hebron als Palestijns werelderfgoed
Israël verlaagt VN-bijdrage nog meer na erkenning Hebron als Palestijns werelderfgoed

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag beslist de bijdrage van zijn land aan de Verenigde Naties nog te verlagen, na de beslissing om Hebron te erkennen als Palestijns werelderfgoed dat bedreigd wordt. “Een nieuwe krankzinnige beslissing van Unesco”, reageerde Netanyahu op de beslissing. Hij kondigde aan dat Israël zijn bijdrage aan de Verenigde Naties met een miljoen dollar verlaagt.
Het is al de vierde keer op een jaar tijd dat de Israëlische regering tot een verlaging van zijn ledenbijdrage overgaat. Dat geld wil Netanyahu gebruiken om een museum te bouwen over de joodse geschiedenis in onder meer Kirjat Arba en Hebron.
Het werelderfgoedcomité van Unesco kwam vrijdag tot de beslissing in Krakow in Polen. De stemming bij het werelderfgoedcomité was de afgelopen dagen het voorwerp van scherpe diplomatieke confrontaties tussen Israëliërs en Palestijnen. Twaalf leden van het comité stemden voor, zes onthielden zich en drie stemden tegen. Met het oog op de onthoudingen, was de vereiste meerderheid tien stemmen.
Ook de Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley tekende vrijdag in naam van haar land verzet aan. De Verenigde Staten zullen hun relatie met de Unesco “herbekijken”, zo klonk het. “Dit initiatief brengt een al zeer dubieus VN-agentschap nog meer in diskrediet”, aldus Haley. De VS financieren Unesco al niet meer sinds 2011, toen de Palestijnene tot de organisatie werden toegelaten. Wel zetelen ze nog in het uitvoerend comité.
De Palestijnse Autoriteit heeft de stemming op enthousiasme onthaald. “Deze stemming is een succes in de diplomatieke strijd van de Palestijnen op alle fronten”, luidde een verklaring van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook de radicale beweging Hamas, die regeert in de Gaza-strook, had het bij monde van woordvoerder Hazem Qassem over “een nieuwe bevestiging van onze volledige rechten op Hebron en alle Palestijnse grond”.

Bron: Belga