Vrees voor stroomuitval komende winter

Vrees voor stroomuitval komende winter

Het gevaar bestaat dat België deze winter geen strategische reserve heeft om een elektriciteitstekort op te vangen. Dat is een bom. Dat zeggen regeringsbronnen vandaag in De Tijd. België mag geen contracten sluiten voor het in stand-by houden van gascentrales zolang een onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun loopt. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) bevestigt dat ze eerstdaags het steunmechanisme voor de strategische reserve, dat een elektriciteitstekort moet opvangen, bij Europa moet aanmelden. “We gaan de Europese autoriteiten een notificatie over de strategische reserve bezorgen, wat Melchior Wathelet (de vorige staatssecretaris voor Energie, red.) nooit heeft gedaan”, zegt ze in De Tijd.

Europa wil nagaan of het steunmechanisme niet neerkomt op illegale staatssteun. Gascentrales krijgen subsidies om stand-by te blijven, zodat die centrales bij energietekorten kunnen worden aangeschakeld. Maar nu Europa een onderzoek wil starten, moet België een standstillprincipe respecteren, bevestigt Marghem. Er mogen in principe geen contracten voor een strategische reserve worden afgesloten zolang de Europese procedure loopt.



Dat veroorzaakt volgens De Tijd nervositeit in de regering. De vrees bestaat voor een stroomtekort dat niet kan worden opgevangen, waardoor opnieuw afschakelplannen – waarbij verbruikers zonder stroom worden gezet – moeten worden geactiveerd.

bron: Belga