Taelman vindt zonder problemen politie-uniformen op internet, ondanks verkoopsverbod

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het verbod op de verkoop van politie-uniformen of onderdelen ervan wordt niet nageleefd op het internet, ondanks de veiligheidsrisico's. Naar aanleiding van de recente vondst van uniformen -ook van veiligheidsfirma's en de civiele bescherming- deed Open Vld-senatrice Martine Taelman een kleine steekproef op het internet, met een indrukwekkend resultaat. "Zo kon ik een politie-uniform van de lokale politie, recente fluo jassen met officieel politielogo en een lot van politiepetjes, waarvan één met het logo van de politie te Antwerpen, aanschaffen met een eenvoudige muisklik." Ze roept minister Jambon op tot actie. Sinds 10 januari 2014 staan er gevangenisstraffen van acht dagen tot een jaar en een geldboete van 50 tot 50.000 euro op de verkoop van politie-uniformen of onderdelen ervan. Voor Taelman is het dan ook duidelijk dat de wet niet alleen onvoldoende gekend is bij het publiek, en dan in het bijzonder de aanbieders hiervan, maar ook dat sommige gespecialiseerde websites hiervan onvoldoende op de hoogte zijn.

"Ik herhaal met aandrang mijn vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon om enerzijds een spoedoverleg te voorzien met de gespecialiseerde tweedehandsverkoopsites om hen te wijzen op de recente wet die de verkoop van politie-attributen verbiedt, en anderzijds daadwerkelijk controles uit te voeren op deze websites naar mogelijke overtreders", stelt Taelman.

De wet is ook onvoldoende bekend bij het brede publiek, aldus Taelman. Zij vraagt de minister een inzamelactie te doen van oude politie-uniformen en het brede publiek met een gerichte informatiecampagne op het internet te wijzen op het verbod op de verkoop van politie-uniformen. Ten slotte dringt Taelman aan op de uitbreiding van het verkoopsverbod, onder meer met uniformen van de civiele bescherming.

bron: Belga