Peloton in Tour de France onderweg naar La Planche des Belles Filles

door
Belga
Leestijd 3 min.

Na de tumultueuze etappe van gisteren is het peloton in Vittel van start gegaan voor de vijfde etappe in deze Ronde van Frankrijk. De renners krijgen 160,5 kilometer voorgeschoteld met aankomst op La Planche des Belles Filles, een col van eerste categorie. "Ik verwacht dat het klassement hier al eens door elkaar wordt geschud", aldus parcoursbouwer Thierry Gouvenou. In 2012 won Chris Froome zijn eerste Tourrit op La Planche des Belles Filles, bij de vorige passage heerste Vincenzo Nibali. Ook nu wordt het uitkijken naar de prestaties van de klassementsrenners. Chris Froome jaagt nog altijd die eerste zege van het seizoen na. Kijken zijn rivalen de kat uit de boom en wachten ze tot de slotklim van 5,9 kilometer, gemiddeld negen procent, of proberen ze al vroeger op de verrassing te spelen? Omstreeks 17 uur volgt het antwoord.

In totaal verschenen er 193 renners aan de start. Wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Mark Cavendish (Dimension Data) zijn er niet meer bij. Sagan werd dinsdagavond uitgesloten na zijn elleboogstoot in de sprint in Vittel en reageerde woensdagochtend voor de start dat hij de beslissing van de jury accepteert, maar er niet mee akkoord kon gaan omdat hij vindt dat hij niets verkeerds heeft gedaan. De renner keert nu huiswaarts om zich te beraden over de rest van het seizoen.

Ook Mark Cavendish maakt geen deel meer uit van de Tour. De Brit brak zijn schouder bij de zware valpartij, zo bleek uit nader onderzoek dinsdagavond en kan niet verder op de fiets. "Ik ben extreem ontgoocheld", sprak Cavendish voor de start voor de verzamelde pers, "het is verschrikkelijk om de Tour te moeten verlaten op zo'n manier."

Cavendish, die het goed kan vinden met Sagan, kreeg ook de vraag wat hij vond van de beweging van Sagan. "Ik maak de regels niet", zei hij voor de televisiecamera's, "sprinters moeten zich aan de regels houden. Dat weet iedereen en we wisten dat ze ons in de gaten gingen houden. Mijn mening over die beslissing doet er niet toe. De jury maakt die beslissing en de voorzitter is iemand met veel ervaring en dat moeten we respecteren. Peter zei dat hij uit evenwicht was gebracht en dat die elleboog niet met opzet gebeurde", aldus Cavendish. "We hebben daarover gesproken. Dat is voor mij het belangrijkste om te weten en hij heeft zich geëxcuseerd. Het is gebeurd, het is voorbij."

Was het gaatje te klein waar Cavendish in dook? "Ik ben een sprinter met veel ervaring", repliceerde hij. "Ik weet wat ik doe, daarom tel ik al dertig overwinningen in de Tour. Ik kon in dat gaatje duiken, ik maak daar geen fout. Ik heb kinderen thuis, ik weet wat ik doe, ik train daar voor en ik weet in welk gaatje ik kan duiken."

Cavendish is niet uit op een ruzie met Sagan, integendeel. "Peter en ik zijn vrienden, hij is de wereldkampioen en jullie willen een polemiek creëren. Dat wil ik niet. We hebben met elkaar gesproken, hij kwam bij mij na de koers en heeft zich geëxcuseerd. Hij is een renner die goed is voor onze sport", eindigde hij.

bron: Belga