Europese Unie en Japan bereiken politiek akkoord over vrijhandelsverdrag

Europese Unie en Japan bereiken politiek akkoord over vrijhandelsverdrag

De Europese Unie en Japan hebben een politiek akkoord bereikt over een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op sociale media aangekondigd. “Goede vergadering met Japanse buitenlandminister Kishida. We hebben de laatste overblijvende meningsverschillen in de handelsonderhandelingen weggewerkt en een politiek akkoord over een handelsverdrag bereikt op ministerieel niveau”, zo tweette Malmström.
Het politieke akkoord, dat in de loop van de komende maanden nog vertaald moet worden in een juridisch bindend verdrag, zal donderdag bezegeld worden op een topontmoeting van de Japanse premier Shinzo Abe en de Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk in Brussel. Dat moet volgens beide partijen een sterk signaal tegen protectionisme de wereld insturen in de aanloop naar de G20-top die vrijdag in Hamburg plaatsvindt.

Europa en Japan onderhandelen al ruim vier jaar over een nieuw vrijhandelsverdrag. Voornaamste obstakels in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen waren de Japanse invoertarieven op Europese kazen, de Japanse toegang tot de Europese automarkt en de deelname van Europese bedrijven aan openbare aanbestedingen in Japan. Ook het systeem voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en overheden was een knelpunt.Japan is na China de belangrijkste handelspartner van Europa in Azië. Samen vertegenwoordigen ze meer dan een derde van het wereldwijde bruto binnenlands product.

bron: Belga