Windmolens stilleggen voor vleermuizen – Tommelein: “Stop met excuses zoeken om niet te in te zetten op hernieuwbare energie”

Windmolens stilleggen voor vleermuizen - Tommelein: "Stop met excuses zoeken om niet te in te zetten op hernieuwbare energie"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) betreurt dat het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in een nieuwe richtlijn pleit voor “een nieuwe drempel” voor het gebruik van windenergie. “Het is de hoogste tijd dat we allemaal samen onze schouders onze hernieuwbare energie zetten, en stoppen met excuses te zoeken om dat niet te doen”, zo klinkt het in een reactie. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) wil dat er richtlijnen komen om bedreigde vleermuizen te beschermen tegen windturbines, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Zo zouden in risicogebieden de wieken van de windmolens automatisch moeten stilvallen op momenten dat vleermuizen kunnen uitvliegen. Maar minister Tommelein maakt in een reactie duidelijk dat hij daar niet voor te vinden is. “Iedereen die begaan is met de natuur zou ons net moeten helpen om het aantal windmolens omhoog te krijgen”, zo luidt het.

Beperkingen zijn voor de minister wel mogelijk, maar hij benadrukt dat die gefundeerd moeten zijn en ingesteld moeten worden “na overleg en akkoord”. Hij verwijst daarbij naar het feit dat er geen cijfers bestaan voor het effect op de vleermuizenpopulatie in Vlaanderen. Tommelein benadrukt tot slot nog dat de kostprijs van hernieuwbare energie wordt opgedreven als windmolens minder mogen draaien.De minister heeft nu overleg gevraagd met onder andere het kabinet van minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). “De minister bevestigde ons al dat ze volledig op dezelfde golflengte zit”, zo stelt Tommelein.

bron: Belga