Minister Kris Peeters drukt mystery calls door

Minister Kris Peeters drukt mystery calls door

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil niet langer wachten om discriminatie op de arbeidsmarkt weg te werken. De minister heeft een voorontwerp van wet over mystery calls klaar en wil dat zo snel mogelijk afkloppen in de schoot van de regering. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag. Volgens Peeters heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) eind vorige week zijn advies over mystery calls bezorgd. “De sociale partners vragen meer tijd om dit te bespreken, maar ze hebben tijd genoeg gehad”, benadrukt Peeters. “Alle aanmaningen ten spijt is er op het terrein amper vooruitgang.”
De minister zou het dossier nog vóór het zomerreces op de regeringstafel willen leggen. Peeters voelt zich gesteund door de expertencommissie. Die beveelt aan dat de overheid de mogelijkheid onderzoekt om praktijktests in te voeren.
Peeters verwijst ook naar de meerderheidsresolutie van 2 juli 2015, waarin de sociale partners twee jaar de tijd kregen om een systeem van zelfregulering uit te werken. Zo niet konden ze onderworpen worden aan gerichte controles. Die twee jaar zijn voorbij. “Het wordt geen heksenjacht”, verklaart Peeters. “Mijn tekst is zeer gemodereerd.”
Het plan van de minister is een reactie op de felle campagne van Praktijktesten Nu. Volgens dat platform van middenveldorganisaties, waaronder het Minderhedenforum, is de balans bijzonder mager. “Van de dertien voornemens uit de resolutie is er vandaag geen enkele uitgevoerd. Alleen voor de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving en het samenwerkingsakkoord tussen Unia en de inspectiediensten zijn stappen gezet. Too little, too late”, reageert woordvoerster Jihad Van Puymbroeck.

bron: Belga