“Brede preventie van gewelddadig radicalisme ontbreekt”

Brede preventie van gewelddadig radicalisme ontbreekt

“Dit rapport kan een kentering teweeg brengen in het complexe debat over radicalisering en haar brede voedingsbodem”, zo reageert Vlaams parlementslid Imade Annouri (Groen) op het onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut rond deradicalisering. De impact van ons beleid meten we niet louter aan het aantal Syriëstrijders en terroristen. Annouri roept de regering op aan de slag te gaan met de aanbevelingen. “Het ontbreekt momenteel nog teveel aan brede preventie van gewelddadig radicalisme”, aldus Annouri. Vlaanderen moet individuen gericht begeleiden, ook in en na de gevangenis, en inzetten op een brede preventie en een inclusieve samenleving om de voedingsbodem van gewelddadig extremisme te verkleinen. Daartoe roept het Vlaams Vredesinstituut op in zijn onderzoek.

Volgens Groen-politicus Imade Annouri, die ook ondervoorzitter is van de commissie radicalisering in het Vlaams Parlement, kan het onderzoek van het Vredesinstituut een “kentering” betekenen in het debat rond radicalisering. “De impact van ons beleid meten we niet louter aan het aantal Syriëstrijders en terroristen. We hebben nood aan een beleid dat er voor zorgt dat alle burgers zich thuis voelen in de samenleving”, aldus Annouri.Annouri: “De tijd is rijp om het debat ook te voeren buiten het specifieke debat over Syriëstrijders. Het beleid van onze regering is onvoldoende aangepast aan de samenleving die Vlaanderen is.” Het Groen-parlementslid hamert op het belang van “brede preventie”. “Als we de samenlevingsproblemen in Vlaanderen niet aanpakken, creëren we nu de urgente problemen van de volgende generaties”.

Annouri pleit ervoor het Vredesinstituut na het zomerreces te horen in de commissie ter bestrijding van gewelddadige radicalisering. “We mogen niet blind blijven voor deze problematiek. De Vlaamse regering blijft in deze te afwezig. Zonder een breed preventief luik blijft de strijd tegen radicalisme dweilen met de kraan open”, besluit Annouri.

bron: Belga