Twaalf windhonden van dezelfde trainer testen positief op cocaïne

Twaalf windhonden van dezelfde trainer testen positief op cocaïne
Foto Pixabay

Het circuit van windhondenraces in Amerika gaat gebukt onder het “grootste schandaal ooit” in de discipline. Een trainer is geschorst, nadat bij twaalf van zijn honden sporen van cocaïne in hun bloed werden gevonden.

Het nieuws van de positieve tests werd kort na de Bestbet Orange Park-wedstrijd bekendgemaakt. De twaalf dieren hadden allemaal deelgenomen aan de race en testten positief op benzoylecgonine (BZE), een onderdeel van cocaïne.

Dopingprogramma

De positieve stalen zijn niet allemaal afgenomen op de dag van de wedstrijd of kort erna. In totaal gaan het om 18 gevallen over een periode van de laatste vier maanden. De licentie van de hondentrainer werd onmiddelijk geschorst.

Het lijkt er op dat de man de resultaten van zijn dieren wilde bevorderen. Zo won Flicka een wedstrijd op 1 maart, maar testte die dag positief. Ook een van haar teamgenoten, Castle Rock, legde die dag een positieve staal af.

Scherpe tijden

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat stelt dat honden sneller lopen als ze onder invloed zijn van cocaïne, wijzen enkele opvallende resultaten toch op een verband. Flicka liep in haar carrière al 169 officiële wedstrijden, maar haar twee snelste tijden noteerde ze wel met sporen van de drug in haar bloed.