Treinen reden minder stipt in mei

Treinen reden minder stipt in mei
Belga / J. Jacobs

In mei reed 86,6% van de passagierstreinen op tijd of met een vertraging tot zes minuten. Dat is een daling met bijna drie procentpunten. Het aantal afschafte treinen ging wel drastisch omlaag.

De Belgische treinen reden in mei van dit jaar trager dan een jaar geleden. Uit cijfers van spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel blijkt dat 86,6% van de verbindingen binnen de zes minuten aankwam. De stiptheid ligt daarmee lager dan in mei vorig jaar, toen die 89,2% bedroeg. In mei zijn 1.456 treinen afgeschaft, een pak minder dan in mei vorig jaar, toen 11.913 treinen geschrapt waren door stakingen.

Hitte laat zich voelen

De NMBS en Infrabel merken op dat het aandeel van derden een grote impact had op de vertragingen. “We stellen een stijging vast van het aantal minuten vertraging als gevolg van onder meer incidenten aan overwegen en spoorlopers”, klinkt het.

Ook was er een toename van het aantal materieelpannes (NMBS) en waren er ook meer infrastructuurstoringen (Infrabel). Die problemen zijn deels te wijten aan de temperatuurschommelingen tijdens een maand met enkele heel warme dagen. In mei zijn temperaturen tot meer dan 30 graden Celsius gemeten. “Het preventieve onderhoud en het vervangen van hittegevoelige elementen worden daarom nauwlettend opgevolgd of opgevoerd.”