Staking De Lijn – Hinder op vele plaatsen toegenomen – geen Kusttrams meer na 20.30 uur

Er zijn maandagnamiddag minder chauffeurs aan het werk dan ’s ochtends. Dat betekent dat op vele plaatsen de hinder voor reizigers nog is toegenomen. Dat is het geval in Vlaams-Brabant, Limburg en op het stadsnet van Aalst. De Kusttrams stoppen met rijden vanaf 20.30 uur. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. In de provincie Antwerpen is maandagnamiddag maar 15 tot 20 procent van de chauffeurs uitgereden. In de stad rijdt 15 procent van de buschauffeurs en een kwart van de trambestuurders.
In Oost-Vlaanderen is de hinder het grootst op de stadsnetten van Sint-Niklaas en Aalst. In Aalst rijdt er bijna geen enkele bus meer. In Gent rijden er iets meer bussen en tram dan maandagochtend, maar het net blijft zwaar verstoord. Op de tramlijnen 1, 2 en 4 en de buslijnen 3, 5 en 9 is er wat verkeer, maar die lijnen worden stopgezet tussen 19.30 en 21.00 uur.
In West-Vlaanderen blijft de dienstverlening ook verstoord. In Kortrijk rijdt maar een beperkt aantal bussen op de stadslijnen, in Oostende rijdt een kwart, in Brugge is dat 1 op de 2. Het stadsnet van Roeselare rijdt volgens het boekje. In regio Brugge en aan de kust rijdt ongeveer een kwart van de streeklijnen, in de streek van Kortrijk-Roeselare-Ieper is dat ongeveer de helft van de bussen.
De Kusttram, die maandagnamiddag beperkt rijdt, stopt er om 20.30 uur mee. In de hele provincie West-Vlaanderen rijden er na 22.00 uur geen bussen meer uit.
In Vlaams-Brabant rijdt ongeveer een op de drie bussen. In het noorden van de provincie is dat iets meer, maar het Pajottenland en het Leuvense stadsnet zijn wat zwaarder getroffen, net als onder meer de assen Brussel-Ninove, Brussel-Halle en Brussel-Aalst.
De hinder in Limburg is maandagnamiddag opgelopen. Tot 40 procent van de bussen rijdt niet meer. Op de streeklijnen is de dienstverlening zeer onregelmatig en dat in de hele provincie. Ook op de stadsnetten van Genk en Hasselt rijden er beduidend minder bussen dan op een gewone weekdag. Op de stadsnetten van Tongeren en Sint-Truiden is de hinder iets kleiner.
Alle details van de hinder staan op www.delijn.be.
De vakbonden van De Lijn voerden vier dagen actie tegen het voorstel van nieuwe cao voor De Lijn. Vanaf dinsdag zou het bus-en tramverkeer opnieuw normaal moeten verlopen. De cao-onderhandelingen worden in de loop van de week hervat, samen met een sociaal bemiddelaar.

bron: Belga