Rechtbank Brugge – Drie jaar cel voor het dealen van bijna 100 kilogram cannabis

De Brugse strafrechter heeft een 29-jarige Nederlander tot drie jaar effectieve celstraf veroordeeld voor het dealen van cannabis. De bende rond Leroy K. verkocht op minder dan een jaar tijd maar liefst 98 kilogram cannabis. In totaal werd bijna 450.000 euro verbeurd verklaard. De bal ging aan het rollen toen de speurders twee dealers uit Oostkamp en Blankenberge op het spoor kwamen. Het telefonie-onderzoek toonde aan dat ze hun cannabis aankochten bij Leroy K. uit het Nederlandse Terneuzen. K. schakelde verschillende koeriers in om de drugs tot bij de klanten te brengen. Tussen april 2015 en maart 2016 bracht de bende op die manier 98 kilogram cannabis België binnen.
Op het proces vorderde het openbaar ministerie een verbeurdverklaring van bijna 2 miljoen euro. De verdediging pleitte echter dat de winsten uit de drugsverkoop veel kleiner waren. De rechter volgde die redenering en legde K. een verbeurdverklaring van 250.000 euro op. De zes andere beklaagden moeten in totaal een kleine 200.000 euro ophoesten.
Leroy K. werd uiteindelijk veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van drie jaar. Pedro J. uit Maldegem betrok zijn partner, stiefdochter en haar vriend in de drugshandel. J. zelf kreeg twee jaar effectief, zijn familieleden kregen een werkstraf of een straf met uitstel. Tenslotte werden de koeriers uit Oostkamp en Blankenberge respectievelijk tot 300 uur werkstraf en 18 maanden effectieve celstraf veroordeeld.

bron: Belga