Zeiljacht gekapseisd voor Oostende – Kiel afgebroken volgens overlevenden

Het Nederlandse zeiljacht Capella is binnengebracht in de haven van Oostende, waar het zal worden onderzocht. De drie overlevenden konden zaterdagavond nog verhoord worden. Zij verklaarden dat de kiel van het jacht afgebroken was. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge zondag. Zaterdagochtend omstreeks 8.30 uur kapseisde het zeiljacht, dat deelnam aan een zeilwedstrijd die ’s nachts gevaren wordt, op tien mijl voor de kust van Oostende. Het zeilongeval kwam pas na de middag aan het licht, toen een baggerschip twee opvarenden uit het water haalde. De Nederlandse zeventigers waren intussen overleden.
Drie andere opvarenden, die op de romp van het gekapseisd jacht zaten, konden gered worden. Zij waren onderkoeld en werden naar het ziekenhuis gebracht. Daar konden ze zaterdagavond verhoord worden. Uit hun verklaringen blijkt dat de kiel van de boot zou zijn afgebroken, waarna het kapseisde.

De Capella is ondertussen geborgen en ligt aan een kade in Oostende. Daar wordt het zeiljacht gelicht voor verdere inspectie. Daaruit moet blijken of het inderdaad een mankement aan de kiel is dat het ongeval veroorzaakte of er nog andere schade is.
De zesde opvarende, een jongeman van 18 volgens diverse media, is nog steeds vermist. Zaterdag hebben Belgische en Nederlandse reddingsdiensten de hele namiddag en avond gezocht op zee. Tegen zonsondergang konden ze het lichaam nog niet lokaliseren. Om 21.22 uur is de zoekactie stopgezet, zonder verdere aanwijzingen van de vermiste jongeman.
De zoekactie wordt vandaag zondag niet meer hervat.

bron: Belga