Ruime helft Catalaanse burgemeesters engageert zich voor referendum over afsplitsing

Ruime helft Catalaanse burgemeesters engageert zich voor referendum over afsplitsing

Meer dan de helft van de burgemeesters in de Spaanse regio Catalonië, heeft zich er zaterdag toe verbonden om de organisatie van een referendum over Catalaanse afsplitsing te steunen. Het Spaanse gerecht had zich eerder nog uitgesproken tegen dat referendum, dat op zondag 1 oktober zou plaatsvinden. Meer dan 500 van de 948 Catalaanse burgemeesters woonden zaterdag aanwezig een bijeenkomt op de universiteit van Barcelona bij. Daar werd een manifest voorgesteld waarin de burgemeesters aangeven om “samen te werken met de Catalaanse regering”, om tot de organisatie van het referendum te komen.
Maar volgens schattingen van de Spaanse media, vertegenwoordigen de burgemeesters maar 43 procent van de Catalaanse bevolking. Onder meer de burgemeester van de regionale hoofdstad Barcelona, de linkse politica Ada Colau, bleef afwezig. Zij heeft officieel nog geen standpunt ingenomen over het Catalaanse referendum.
Catalonië wordt sinds begin 2016 geleid door een separatistische regering, onder leiding van Carles Puigdemont. De Catalaanse premier benadrukte zaterdag dat er, ondanks de waarschuwingen van de centrale regering in Madrid, hoe dan ook een volksraadpleging zal plaatsvinden. De “onderdrukking door de Spaanse staat” kan met een massale deelname aan het referendum beëindigd worden, zo klonk het.

bron: Belga