Wingene, Meulebeke en Pittem groeien naar fusie toe

Wingene

De West-Vlaamse gemeenten Wingene, Meulebeke en Pittem groeien naar een fusie toe. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen. De gemeenten kiezen voor de vlucht vooruit om zo een verplichte fusie met Tielt te ontlopen. Zelf nemen de gemeenten het woord fusie nog niet in de mond, maar er wordt wel gekeken hoe ze in de toekomst nauwer kunnen samenwerken. Op die manier zouden de gemeenten sterker staan in sommige dossiers en kunnen er kosten bespaard worden door de krachten te bundelen.

Vanuit Vlaanderen wordt die beweging ook gestimuleerd. Wie dit jaar nog kiest voor een vrijwillige samensmelting krijgt 500 euro er inwoner. Voor Wingene en Pittem zou dat meteen een halvering zijn van de schulden.

Opvallend: de drie gemeenten vormen een lint ten westen van de stad Tielt. Hoewel het logisch lijkt dat ze Tielt opzoeken, zijn de samenwerkingsplannen net een manier om Tielt te ontzien. De drie gemeenten willen geen kleine broer vormen van de stad Tielt. Ze kiezen dus voor de vlucht vooruit, want vrezen in 2024 verplichte fusies waarbij ze alsnog bij Tielt zullen worden gevoegd.

bron: Belga