Staking De Lijn - "Actie enorm goed opgevolgd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De staking bij De Lijn wordt "enorm goed opgevolgd", zegt Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD-TBM. Dat de actiebereidheid zo groot is, heeft volgens haar niet enkel met de loononderhandelingen te maken. "Er is al enkele jaren een besparingsobsessie bij De Lijn." De vakbonden riepen op tot de staking omdat ze het niet eens geraken met de directie over een nieuw loonakkoord. De bonden eisen de toepassing van het interprofessioneel akkoord (ipa) dat op nationaal niveau werd afgesproken tussen vakbonden en werkgevers en een opslag van 1,1 procent bevat, maar de directie van De Lijn wil zo ver niet gaan.

"Wij vragen de uitvoering van het ipa. Dat is toch geen vodje papier?", stelt Coeck. "Het is al van 2011 geleden dat er nog een koopkrachtverhoging is doorgevoerd in het loon bij De Lijn." Maar dat is niet de enige reden waarom zoveel chauffeurs niet komen opdagen, zegt de vakbondsvrouw. "Het personeel leeft in onzekerheid omdat de directie geen garanties wil geven over de werkzekerheid en behoud van verworven rechten."

Uit cijfers van De Lijn blijkt dat de staking inderdaad goed wordt opgevolgd. Al zijn er regionale verschillen: in Limburg en Vlaams-Brabant lijken iets meer chauffeurs op te dagen. Daar is sprake van respectievelijk de helft en 30 procent werkwilligen. In de stad Antwerpen rijdt dan weer zo goed als geen enkele bus of tram. In Gent probeert De Lijn op enkele lijnen een dienstverlening om het halfuur te verzekeren.

In West-Vlaanderen rijdt minder dan de helft van de Kusttrams, maar is er geen aanbod op de stadsnetten in Kortrijk, Roeselare en Knokke. Kusttoeristen houden er best rekening mee dat kleine Kusttramwinkels dicht zijn. Bijgevolg worden van vrijdag tot en met maandag geen vervoerbewijzen en Pluskaarten verkocht in Lijnwinkels langs het Kusttramtraject. De Lijn adviseert om met een sms-ticket, m-ticket of een Lijnkaart uit een ander verkooppunt te reizen.

Hoe de situatie de komende dagen zal zijn, is nog moeilijk te zeggen. De vakbonden riepen op tot vier dagen staking, maar lieten de werknemers de keuze op welke dag(en) ze het werk neerleggen.

bron: Belga