Regering wil steeds fiat rechter om binnen te vallen bij mensen zonder papieren

Regering wil steeds fiat rechter om binnen te vallen bij mensen zonder papieren

De politie mag binnenvallen bij mensen zonder papieren die weigeren mee te werken in kader van hun repatriëring, maar enkel na groen licht van een onderzoeksrechter. Ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) zaten vorig jaar niet op één lijn, maar nu komt de federale regering met duidelijke regels. Volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zullen die het terugkeerbeleid fors vereenvoudigen. Vorig najaar was er heel wat discussie over de manier waarop minister van Binnenlandse Zaken Jambon de regels interpreteerde. De N-VA’er argumenteerde dat de politie zonder huiszoekingsbevel de woning van mensen zonder papieren mag binnendringen, aangezien het volgens hem om een voortdurend misdrijf gaat. En dan geldt de heterdaadprocedure. Maar justitieminister Geens sprak dat toen tegen.

Om alle onduidelijkheid weg te nemen, is een nieuw wetsontwerp uitgewerkt dat vrijdag door de ministerraad zou moeten worden goedgekeurd. En dat betonneert de nood aan een rechterlijk bevel. “Duidelijke regels. Woning betreden moet met een machtiging van de rechter”, zo lanceerde Geens via twitter.

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageert tevreden. Hij noemt het een goede zaak dat er duidelijkheid komt “met respect voor de grondwet”. In Het Laatste Nieuws maakt Francken zich sterk dat de regeling het terugkeerbeleid “fors” vereenvoudigt. Hij rekent naar eigen zeggen op honderden extra uitwijzingen.

Concreet zal de politie de woning van mensen zonder papieren enkel kunnen betreden mits bevel van de onderzoeksrechter . Het mag bovendien pas de laatste stap zijn in de verwijderingsprocedure. Eerst wordt ingezet op vrijwillige en begeleide terugkeer.

bron: Belga