Opnieuw geval van krakers in Gent die niet door politie kunnen uitgezet worden

In Gent is er opnieuw een huiseigenaar die machteloos staat tegenover krakers die binnengetrokken zijn in een leegstaande woning. “We hebben vastgesteld dat er zich een zestiental personen in het pand bevinden. Er wordt nu bemiddeld”, zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie. Volgens de eigenaar veranderen de krakers de sloten van de woning, die gerenoveerd ging worden. Het gaat om twee panden in de Proveniersterstraat in het centrum van Gent. Een van de eigenaars werd door de buren gewaarschuwd dat er zich krakers in het pand bevonden, maar dat de politie niet kan optreden. “We hebben vastgesteld dat er zich een zestiental personen in het pand bevinden”, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. “Onze mensen hebben de nodige vaststellingen gedaan. Nu is de wijkdienst en de sociale dienst van de stad Gent aan het bemiddelen. Het resultaat daarvan is nog niet bekend.”

In maart was er nog grote ophef toen Roma een huis in de Gentse Holstraat gekraakt hadden. Het pand was eigendom van een koppel dat zich in het buitenland bevond. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen liet toen weten dat er geen sprake was van woonstschennis of huisvredebreuk, omdat het pand volgens de vaststellingen van de politie niet bewoond of bemeubeld was. De voorzitter van de Gentse rechtbank van eerste aanleg oordeelde later in een eenzijdig verzoekschrift dat de krakers veertien dagen de tijd kregen om de woning te verlaten, en dat gebeurde uiteindelijk.

De vier federale meerderheidspartijen Open Vld, N-VA, CD&V en MR kwamen na overleg met het kabinet van minister van Justitie Koen Geens tot een akkoord over hoe kraken beter kan worden aangepakt, maar die wet is nog niet goedgekeurd door het parlement.

bron: Belga