Nobelprijswinnaars vragen China Liu Xiaobo voor behandeling naar buitenland te laten gaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 150 Nobelprijswinnaars roepen de Chinese president Xi Jinping in een petitie op om voormalig laureaat en activist Liu Xiaobo en zijn vrouw toe te laten zich te laten behandelen in de Verenigde Staten.

De Chinese schrijver en activist die in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, werd maandag om medische redenen voorwaardelijk vrijgelaten. Xiaobo zat een celstraf van 11 jaar uit, maar kreeg vorige maand te horen dat hij leverkanker in een vergevorderd stadium heeft.

Zijn vrouw, Liu Xia, staat al zeven jaar onder huisarrest en is volgens de laureaten ook ziek. "We verzoeken de Chinese regering om op humanitaire gronden de wens van Liu Xiaobo en Liu Xia om naar de Verenigde Staten te reizen voor medische behandeling in te willigen. De tijd raakt op", klonk het nog.

De brief werd ook naar de Amerikaanse president Donald Trump gestuurd, en naar de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de Amerikaanse ambassadeur in China, Terry Branstad.

Gisteren liet de advocaat van het echtpaar nog weten dat hun aanvraag om naar het buitenland te gaan werd afgewezen. De Chinese autoriteiten hebben gezegd dat het koppel het land niet mag verlaten, omdat burgers die hun straf nog niet hebben uitgezeten dat wettelijk gezien niet mogen.

Liu is de auteur van Charta 08, een document dat in 2008 ondertekend werd door 300 intellectuelen waarin werd opgeroepen tot een "vrije, democratische en grondwettelijke staat" in China.

Bron: Belga