Niveau 4 verenigt de Belgische hiphopscene zij aan zij op één podium

“Vorig jaar creëerde Couleur Café Niveau 4, een show die de top van de Belgische hiphop samenbracht. Dat was een groot succes waardoor het concept dit jaar gewoon herhaald wordt”, legt Gilles Vanesse uit, één van de programmatoren van Couleur Café en initiatiefnemers van het project. Ontdek het zaterdagavond om 21u30 op de Green Stage.

Niveau4 verenigt verschillende artiesten uit de Belgische hiphopscene. Hoe is dat concept ontstaan?

“We kwamen vorig jaar op het idee. België heeft een heel actieve hiphopscene, maar we konden niet iedereen uitnodigen. Daarom besloten we een show te creëren met verschillende artiesten. Op de eerste editie hadden we Romeo Elvis, Coely, … En het was echt een succes.”

Hoe gaat dat, zo’n concert met verschillende artiesten?

“Er komen zes artiesten na elkaar, met twee dj’s. Elke artiest brengt drie of vier nummers. Het zijn niet dezelfde artiesten als vorig jaar, we wilden gaan voor verandering. De repetities zitten er net op. We hebben de artiesten gevraagd hun gewoontes naast zich neer te leggen en samen te werken, featurings te maken, wat trouwens hoort bij de hiphoptraditie.”

Stimuleert dat de creativiteit van de artiesten?

“In de loop van het jaar zagen we dat er nummers ontstonden uit samenwerkingen die begonnen tijdens Niveau4. Er ontstond een echte band tijdens de voorbereiding van deze show. Dat is heel belangrijk voor ons, want dat toont aan dat wij, als festivalorganisator, kunnen bijdragen aan muzikale creaties.”

Sommige artiesten van vorig jaar werden heel populair in de loop van het jaar.

“Dat is ook iets wat ons tevreden maakt. We zagen de artiesten groeien, bekend worden. Romeo Elvis en Coely zijn heel populair geworden sinds vorig jaar. Dit jaar is het trouwens aan Niveau4 net na het optreden van Coely, een knipoog naar haar deelname aan de vorige editie.”

(cg)