VS treffen sancties tegen Chinese bank die actief was in Noord-Korea

De Amerikaanse schatkist neemt sancties tegen de Chinese Bank of Dandong, twee personen en een transportbedrijf die beschuldigd worden van verboden activiteiten in Noord-Korea. Het is de eerste keer dat er Amerikaanse sancties genomen worden tegen een Chinese bank. Dandong heeft voortaan niet langer toegang tot het Amerikaanse financiële systeem. De sancties zijn bedoeld om de “druk op Noord-Korea te maximaliseren”, opdat het land zijn kernprogramma stopzet, zei minister van Financiën Steven Mnuchin. De Bank of Dandong “wordt beschouwd als een grote bron van bezorgdheid voor witwasactiviteiten”, aldus Mnuchin, die beklemtoonde dat de sancties China niet viseerden. Net vandaag/donderdag is de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon jae-In op bezoek in Washington.
Volgens Mnuchin fungeerde Dandong als een poort voor Noord-Korea om toegang te krijgen tot de Amerikaanse en internationale financiële systemen.
Bij zijn ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, in april, had Donald Trump de hoop uitgedrukt dat China meer inspanningen zou doen om zijn invloed te doen gelden.
De twee personen zijn Chinezen die ervan beschuldigd worden de ontwikkeling van massavernietigingswapens te faciliteren. Het transportbedrijf Dalian Global Unity Shipping zou luxegoederen naar Pyongyang gesmokkeld hebben.

bron: Belga