Trumps inreisverbod wordt donderdagnacht van kracht

Trumps inreisverbod wordt donderdagnacht van kracht

Het inreisverbod in de Verenigde Staten voor veel mensen uit zes moslimlanden treedt in de nacht van donderdag op vrijdag in werking. Volgens mediaberichten wordt het verbod donderdag vanaf 20 uur plaatselijke tijd aan de oostkust van de VS van kracht (vrijdagochtend 2 uur Belgische tijd). De maatregel geldt gedurende 90 dagen voor alle mensen uit Iran, Soedan, Syrië, Jemen, Libië en Somalië die geen nauwe banden met mensen in de VS kunnen aantonen. Gedurende 120 dagen geldt de immigratiestop voor alle vluchtelingen. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid wil in de loop van donderdag bekendmaken hoe de nieuwe regels zullen worden toegepast.

Volgens de media kan wie bijvoorbeeld studeert of voor een Amerikaanse firma werkt in de VS, toch nog inreizen vanuit de zes betrokken landen. Ook voor wie een echtgenoot of echtgenote in Amerika heeft, wordt een uitzondering gemaakt. Verwanten als een tante of oom of een hotelboeking volstaan niet om een visum te krijgen.

Onderdanen van de zes landen die al een visum of een Green Card hebben, kunnen blijven reizen naar de VS. Uitzonderingen gelden verder voor mensen met de dubbele nationaliteit, erkende asielzoekers en mensen die al officieel de status van vluchteling hebben.

Mensenrechtenverdedigers kondigden aan dat ze vrijdag op luchthavens in de VS op de correcte toepassing van de nieuwe inreisregels willen toezien.

bron: Belga