Premier Michel waarschuwt voor ‘al te transparant’ lobbyregister

Premier Michel waarschuwt voor 'al te transparant' lobbyregister

Premier Charles Michel laat de deur nog op een kier voor een lobbyregister voor de regering. Maar om ook werkbaar te zijn, mag dat niet té transparant zijn, zo klonk het donderdag in de plenaire Kamer. Groen en Vuye&Wouters hopen alvast dat de regering de komende weken effectief nog stappen zal zetten. Een werkgroep politieke vernieuwing klopte deze week een reeks maatregelen af voor meer transparantie en minder kans op belangenvermenging in de politiek. De oppositie vond de uitkomst echter te mager. Zo betreurt ze onder meer dat er enkel een lobbyregister komt voor het parlement, niet voor de regering.

“Dit is eentje waar u ons uit de nood moet helpen”, drukte Groen-fractieleider Kristof Calvo de eerste minister op het hart. “U bent de jongste premier in de geschiedenis van dit land. Dit zijn momenten waarop u dat kan tonen.” Ook Veerle Wouters drong aan op een lobbyregister voor de regering, “om een tweede Kazachgate te vermijden”.

Michel hinkte in zijn antwoord wat op twee benen. De premier benadrukte dat ook hij voor meer transparantie is, maar waarschuwde dat er nu eenmaal “beperkingen zijn waar je rekening mee moet houden”. Zo gaat het vooreerst om een enorm aantal contacten en vragen om contact, in alle vormen en maten.

Maar vooral: soms is discretie nu eenmaal vereist. De premier verwees met name naar zijn contacten achter de schermen met toplui van Audi rond investeringen in Brussel, met de top van AB Inbev over het behoud van de hoofdzetel in ons land en met bedrijven die een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk overwegen na de brexit.

Michel toonde zich bereid om te bekijken of verdere stappen mogelijk zijn, maar dan wel met het oog op een “werkbaar” systeem. “We blijven vastberaden en hopen dat meerderheid en oppositie met gezond verstand zullen kunnen samenwerken voor nog meer vooruitgang in dit perspectief”, zo besloot hij.

Calvo las het antwoord van de eerste minister alvast als een “doorbraak”. Hij hoopt dat voor het zomerreces effectief nog afspraken zullen volgen. En ook Wouters sprak haar hoop uit dat de regering het akkoord uit de werkgroep politieke vernieuwing nog zal amenderen.

bron: Belga