Fietsers krijgen nieuwe wegmarkering

Fietsers krijgen nieuwe wegmarkering

Fietsers krijgen een nieuwe wegmarkering. Het gaat om het symbool van een fiets, gevolgd door een rij kleine blokjes. Dat was donderdag te horen in het Vlaams parlement na een vraag van Lorin Parys (N-VA). Op plaatsen waar ze geen voorrang hebben wordt al een tijdje geen wegmarkering meer aangebracht voor fietsers. Vroeger werden er blokjes op de weg geschilderd, maar daar is Wegen & Verkeer mee opgehouden om geen verwarring te creëren. Hier en daar werd wel een rode ‘fietssuggestiestrook’ aangebracht, maar dat zorgt voor verwarring omdat er geen voorrang uit volgt.

De slinger is daarmee volgens Parys te zeer doorgeslagen in de verkeerde richting. “Door het simpelweg verwijderen van de blokmarkeringen verliezen fietsers elke vorm van geleiding. Zeker voor fietsende kinderen is dat zeer problematisch”, zei hij donderdag. “Ook voor automobilisten was de beslissing verwarrend, omdat zij geen fietsers verwachten op plaatsen waar geen markeringen zijn aangebracht.”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) antwoordde dat er een nieuwe wegmarkering is ontwikkeld. Oversteekplaatsen voor fietsers zullen vanaf nu systematisch worden aangeduid met een fietslogo, gevolgd door een onderbroken verbindingsmarkering naar de overkant.

bron: Belga