België bekijkt inzet dertigtal militairen voor NAVO-missie in Afghanistan

België bekijkt inzet dertigtal militairen voor NAVO-missie in Afghanistan

België bestudeert de mogelijke inzet van een verkenningspeleton als versterking voor de NAVO-missie “Resolute Support” in Afghanistan. Dat zei minister van Defensie Steven Vandeput na de ontmoeting met zijn ambtsgenoten bij de NAVO, donderdag in Brussel. Het gaat om een dertigtal militairen. “Daarover wordt gepraat in het kader van het operatieplan 2018 dat zal worden voorgesteld aan de regering in het derde trimester van het jaar”, aldus Vandeput. De NAVO bevestigde eerder al dat de troepen in Afghanistan zullen worden versterkt, nu daar de spanningen opnieuw zijn opgelopen. Vijftien bondgenoten hebben al extra troepen toegezegd, was eerder al bekendgemaakt. De missie “Resolute Support” is een trainings- en adviseringsmissie voor de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Daarnaast wordt ook de bijdrage van Belgische troepen aan het multinationale bataljon in Litouwen in 2018 bestudeerd, in het kader van de “Enhanced Forward Presence” op de oostflank van de NAVO. Tot eind 2017 heeft België een honderdtal militairen in dat bataljon op de basis van Rukla, die momenteel instaan voor logistieke steun.

Vandeput herinnerde er ook aan dat vier Belgische gevechtsvliegtuigen vier maanden zullen instaan voor de bescherming van het luchtruim boven de Baltische staten en Polen. Dat gebeurt vanaf september, vanop een basis in Estland. De minister omschreef nog een “positieve atmosfeer” tijdens de ontmoeting tussen de 29 ministers van Defensie. “We stellen vandaag vast dat de termijn tussen de beslissingen die zijn genomen tijdens de toppen in Wales in 2014 en in Warschau in 2016, en hun uitvoering steeds kleiner is. De ontplooiing van vier bataljons (op de oostelijke flank van de alliantie, nvdr.) is een goed voorbeeld. Dat stuurt een duidelijke boodschap van de efficiëntie van de NAVO.”

bron: Belga