“Gebruik geen geweld tegen mensen die rundvlees eten”

De Indiase premier Narendra Modi veroordeelt radicale hindoes die geweld gebruiken tegen moslims omdat ze rundvlees eten. Er zijn steeds meer incidenten tussen hindoes en moslims om die reden.

De verklaring van Modi kwam een dag nadat duizenden mensen in Indiase steden op straat gekomen waren uit boosheid over de dood van een moslimtiener vorige week. Junaid Khan werd op 22 juni op een trein doodgestoken door een menigte die dacht dat de zestienjarige jongen en zijn makkers rundvlees in hun tassen meedroegen.

Koe

De hindoemeerderheid in India beschouwt de koe als een heilig dier en het slachten van runderen is verboden in verscheidene Indiase staten. Sinds de nationalistische hindoepartij Bharatiya Janata Party, de partij van Modi, in 2014 aan de macht kwam, zijn er steeds meer incidenten tussen groepen die de bescherming van de koe bewaken enerzijds en moslims en dalits anderzijds, voor wie rundvlees basisvoedsel is.

Mahatma Gandhi

“Mensen doden in de naam van de bescherming van koeien is onaanvaardbaar”, zei Modi. Hij benadrukte dat “niemand in dit land het recht in eigen handen mag nemen”. Hoewel Mahatma Gandhi en andere Indiase leiders uitgesproken voorstanders van de bescherming van de koe waren, “zou Mahatma Gandhi dit geweld niet goedkeuren”, aldus nog de premier. Modi deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in Sabarmati Ashram, waar Gandhi woonde.