Noord-Korea wil afgezette Zuid-Koreaanse presidente executeren

Noord-Korea wil afgezette Zuid-Koreaanse presidente executeren
Noord-Korea wil afgezette Zuid-Koreaanse presidente executeren

Noord-Korea heeft er woensdag mee gedreigd de doodstraf uit te voeren tegen de afgezette Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye, omdat zij een complot zou hebben uitgebroed om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. In een door het staatspersbureau KCNA verspreid communiqué beschuldigen het ministerie voor Veiligheid en het parket van het stalinistische land Park ervan het licht op groen te hebben gezet voor een plan van de Zuid-Koreaanse inlichtingendiennsten om Kim te liquideren. “Wij laten weten, bij ons en in het buitenland, dat wij de doodstraf zullen toepassen voor de verraadster Park Geun-hye”. Hetzelfde dreigement geldt voor het hoofd van de Zuid-Koreaanse geheime dienst, Lee Byung-ho.

“Van nu af aan kunnen zij een miserabele dood als van een hond tegemoet zien, eender wanneer, eender waar en op eender welke manier”, zegt het communiqué ook.
In mei liet het Noord-Koreaanse Veiligheidsministerie weten een door de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten beraamd complot te hebben ontdekt om Kim Jong-un met een biochemisch wapen uit te schakelen.

Park is om een heel andere reden door het Zuid-Koreaanse parlement afgezet, haar onschendbaarheid is vorige maand opgeheven. Zij zit gevangen en wordt berecht voor achttien aanklachten waaronder corruptie en machtsmisbruik.

Bron: Belga