Macron spreekt voor beide kamers van Frans parlement

Macron spreekt voor beide kamers van Frans parlement

De Franse sociaal-liberale president Emmanuel Macron spreekt volgende maandag 3 juli de beide kamers van het Franse parlement toe. Hij zal er de grote lijnen van zijn beleid uiteenzetten. Dat heeft Macron woensdag laten weten na een ontmoeting met de voorzitters van de Senaat en de Assemblée Nationale. De 39-jarige Macron wil Frankrijk middels grondige hervormingen weer op de internationale kaart zetten.
Een vergadering van beide kamers van het parlement heet in Frankrijk het Congres. Dat het Congres samengeroepen wordt, gebeurt maar zelden. Nicolas Sarkozy en François Hollande, voorgangers van Macron, deden het, maar niet bij het begin van hun ambtstermijn. Zo riep Hollande het Congres in november 2015 bijeen, in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs.

Het initiatief van Macron wordt in Frankrijk bij sommigen op wenkbrauwgefrons onthaald. De dag erna, op dinsdag, pakt zijn eerste minister Edouard Philippe immers uit met zijn regeringsverklaring in de Assemblée Nationale. Critici zeggen dat die verklaring veel van haar belang en inhoud zal verliezen door de toespraak van Macron daags voordien.

bron: Belga