Waarom slaagt Donald Trump er niet in Obamacare terug te draaien?

Protest

De Amerikaanse president Donald Trump slaagt er niet in Obamacare te vervangen. Dat was nochtans een van zijn verkiezingsbeloftes.

Wat loopt er mis?

Eerder deze week kondigde de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, aan dat de stemming over de nieuwe ziekteverzekeringswet niet voor deze week is. Volgens sommigen zou de American Health Care Act (AHCA) of ‘Trumpcare’, de vervanger van Obama’s ziekteverzekering, nog in juli gestemd kunnen worden, volgens anderen is het wachten tot na het zomerreces. Eerder geraakte AHCA wel al door het Huis van Afgevaardigden.

Hoe komt dat?

Aangezien alle 48 Democraten in de Senaat tegen de nieuwe wet zijn, hebben Trump en McConnell 50 van de 52 Republikeinse stemmen nodig. Er mogen dus maar twee Republikeinen tegenstemmen. Momenteel zijn er zowel gematigde als radicale leden van de ‘Grand Old Party’ (GOP) gekant tegen Trumpcare. De haviken vinden dat Obamacare niet voldoende teruggedraaid wordt, de gematigden hebben het moeilijk met de besparingen in Medicaid, het hulpprogramma voor arme Amerikanen. Volgens CNN zouden minstens zes senatoren tegen Trumpcare zijn. Ook de bevolking lust de plannen trouwens niet. Volgens een recente peiling steunt slechts 25% het wetsvoorstel.

Wat houdt Trumpcare in?

De belangrijkste verandering is dat een ziekteverzekering niet meer verplicht zal zijn. Daarnaast zijn bedrijven ook niet meer verplicht om hun werknemers een ziekteverzekering aan te bieden. Daardoor zouden volgens het onafhankelijke Congressional Budget Office tegen 2026 22 miljoen Amerikanen niet langer verzekerd zijn. Obamacare voorzag bovendien in hogere belastingen voor de rijken en meer steun voor de armen, twee zaken die teruggedraaid worden.