Nooit meer aanschuiven bij festivaltoiletten

Nooit meer aanschuiven bij festivaltoiletten
Belga / J. Dirkx

Voor festivalgangers zijn de toiletten een doorn in het oog. Niet alleen verspreiden ze een onaangename odeur, vaak moet je wachten in een file als je hoognodig moet. Wetenschappers van de UGent willen dat probleem oplossen.

Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest zochten naar de oorzaken van wachtrijen aan vrouwentoiletten en gebruikten een wiskundig model om festivaltoiletten meer vrouwvriendelijk te organiseren. Hun bevindingen worden komend weekend toegepast op zowel de weide als de camping in Werchter.

Twee parameters

“Een eerste parameter die verklaart waarom vrouwen langer wachten is dat het netto aantal toiletten kleiner is dan dat in mannentoiletten”, zeggen de wetenschappers op eoswetenschap.eu. Zelfs al is de beschikbare oppervlakte even groot, toch neemt een toilethokje meer ruimte in dan een urinoir, wat 20 tot 30% meer toiletten voor mannen oplevert. Daarnaast blijkt uit diverse wetenschappelijke studies dat de toilettijd voor vrouwen anderhalf tot twee keer zo lang duurt dan bij mannen. De redenen zijn van praktische aard.

Zolang de drukte aan toiletten beperkt blijft, leidt de combinatie van de twee parameters niet tot grote problemen, maar bij echte drukte leidt dat tot meer extra wachttijd. Na toepassing van een wiskundig model, stellen de wetenschappers voor om voortaan gemengde toiletten te installeren, aangevuld met een bescheiden aantal urinoirs.

#festivaltoiletten en #indezeik

Om de discussie levendig te houden, vragen de wetenschappers om op sociale media de hashtag #festivaltoiletten te gebruiken bij goede voorbeelden en #indezeik voor slechte voorbeelden.