Vilvoorde ontslaat kinderverzorgster

De stad Vilvoorde heeft een kinderverzorgster van de stedelijke kribbe KaDeeke ontslagen wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’. Ze zou de haar toevertrouwde kinderen hardhandig hebben aangepakt, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. De feiten dateren van een paar maanden terug. Het is niet bekend wat de kinderverzorgster precies heeft misdaan, al is duidelijk dat ze de kinderen hardhandig heeft aangepakt. Ze werd intussen door het college ontslagen. De motivatie van de beslissing laat weinig aan de verbeelding over: “Gelet op de ernst van de feiten met als verzwarende omstandigheden dat het hier gaat om een heel kwetsbare doelgroep, namelijk kinderen tussen 0 en 3 jaar.”

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) zei vanochtend aan VRT Nieuws dat het niet gaat om zwaar of seksueel geweld. “Maar het was inderdaad zeer ongepast dat de dame in kwestie misschien systematisch te weinig geduld had met de kindjes. Aangezien wij volop inzetten op de kwaliteit van de kinderopvang hebben we dan ook direct de consequentie genomen, met name direct ontslag”, zei hij.

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling stuurde de stad een kritische brief over de nogal povere opvolging door de stad. Zo moest de hoofdverantwoordelijke van de kribbe alleen op overleg komen. Volgens schepen Fatima Lamarti (sp.a) werd wel meteen ingegrepen. Er wordt nu met het Vertrouwenscentrum aan een charter gewerkt over hoe om te gaan met dergelijke gevallen. “Wat is grensoverschrijdend? Bedoeling is om duidelijk vast te leggen wat kan en wat niet en wanneer de lijn overschreden wordt. Dit willen we ook bespreekbaar maken”, zegt Lamarti daarover. Ook bij Kind en Gezin zou er een dossier zijn over de zaak, maar dat kon men gisteren niet bevestigen aan Het Laatste Nieuws.

bron: Belga