Oekraïne en Rusland getroffen door grote cyberaanval

Oekraïne en Rusland getroffen door grote cyberaanval
Oekraïne en Rusland getroffen door grote cyberaanval

Zowel de Oekraïense overheid als Russische bedrijven zijn vandaag slachtoffer geworden van een grote cyberaanval. Het zou gaan om het Petya-virus, dat computers blokkeert en pas weer ontgrendelt als 300 dollar wordt overgemaakt aan de hackers. Volgens de Oekraïense vicepremier Pavlo Rozenko ligt het computernetwerk van de Oekraïense overheid plat. Ook Oekraïense banken en grote bedrijven zijn doelwit geworden. Het gaat onder meer om de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev.

Eind vorig jaar werden Oekraïense overheidswebsites ook getroffen door pogingen van hackers om binnen te dringen. Het elektriciteitsnet was in 2015 al eens doelwit van een cyberaanval. Een deel van het westen van Oekraïne kwam toen zonder stroom te zitten. Nu zouden er geen problemen zijn met de bevoorrading.

Ook in buurland Rusland zijn bedrijven doelwit van een cyberaanval. Onder meer het staatsoliebedrijf Rosneft is getroffen. Volgens het bedrijf komen de bedrijfsactiviteiten niet in gevaar doordat is overgeschakeld op een back-upsysteem.

Rusland en Oekraïne zijn niet de beste vrienden. Oekraïne gaf de Russen de schuld van eerdere cyberaanvallen, maar van de andere kant volgde een ontkenning. Morgen wordt in Oekraïne de Dag van de Grondwet gevierd, een nationale feestdag.

Bron: Belga