De werkdag van het team zandartiesten

Alexander Deman (43) organiseert al 20 jaar het zandsculpturenfestival aan de Vlaamse kust. Zijn team van 32 artiesten beeldhouwen 7.000 ton zand – ofwel 240 vrachtwagens zand – tot een Disney-spektakel met 80 scènes. Hoe realiseren hij en zijn team dit?

07:30

“Het hele team logeert in het Acces Hotel in Oostende. We staan op en ontbijten samen, wat een kleurrijk en klankrijk begin van de dag is. Onze 32 zandartiesten komen namelijk uit tien verschillende warme landen: Mexico, Australië, Spanje, Italië…”

08:30

“Ons werkterrein van 10.000 vierkante meter is maar drie minuten wandelen. Daar starten we elke ochtend met koffie op het strand. Elke artiest werkt aan een van zijn vier beelden, aan een tempo van ongeveer één beeld per zes dagen. Eerst werd het zand uit Waals-Brabant machinaal aangestampt in houten bekistingen, tot keiharde zandblokken.”

09:00

“We overleggen niet meer over wie welk beeld gaat creëren. Iedereen ontving de 3D-plannen en zijn tekeningen al in maart. Muisstil boetseren ze met grote scheppen of kleine kleibeitels.”

13:00

“We lunchen samen, uitgebreid en warm net als ‘s avonds. In het restaurant wacht ons een groot buffet. Deze maand vermageren we alvast niet. Belangrijker is kracht opdoen om nadien het arbeidsintensieve werk weer aan te kunnen.”

18:00

“Na het werk duiken we met z’n allen de zee in om het zand van achter onze oren te spoelen. We drinken een pintje en genieten van het samenzijn. Nog later op de avond spelen we gitaar, zingen Italiaanse, Russische en Spaanse volksliedjes, tekenen en wisselen ervaringen uit.”