Wiettekort brengt Canadese legalisering in het gedrang

Wiettekort brengt Canadese legalisering in het gedrang
AFP / M. Medina

Canada wil binnen het jaar marihuana legaliseren, maar het Noord-Amerikaanse land staat nog voor een grote uitdaging: aanvoer. 

De ministers van Financiën van de Canadese deelstaten hebben vorige week samengezeten rond de nakende legalisering van wiet. “Het grootste probleem na deze discussie is de bevoorrading”, reageert Charles Sousa, minister in de grootste provincie Ontario, bij Bloomberg.

De vraag voor marihuana zou al vrij hoog liggen in Canada. “Dus we willen zeker zijn dat genoeg voorraad hebben wanneer de wetgeving in werking treedt, zodat we georganiseerde misdaad en illegaal gebruik de kop kunnen indrukken”, aldus Sousa.

Recreatief gebruik

Premier Justin Trudeau wil het duistere kant van de softdrug uitwissen door recreatief gebruik toe te staan voor juli 2018. Maar bij die tijdlijn knelt het schoentje. Volgens analisten moet alles al perfect verlopen om tegen die tijd tegemoet te komen aan de vraag. Bedrijven kunnen normaal gezien hun productie niet tijdig verhogen en elk tekort zou de zwarte markt in de hand werken.

“Aanvankelijk zal er sowieso een tekort zijn”, verklaart analist Jason Zandberg bij de zakenkrant. “Ik vrees dat dat mogelijk als excuus gebruikt zal worden om de legalisering uit te stellen. Dan bestaat de mogelijkheid dat de wetswijziging wordt uitgesteld tot na de volgende verkiezing en ze er dan uiteindelijk niet komt.”

De Canadese gezondheidsorganisatie heeft al aangegeven dat ze vergunningen voor producent sneller zal goedkeuren. Maar een functionerende plantage opzetten zou een jaar duren. Bovendien stijgt het aantal medicinale gebruikers ook pijlsnel. Momenteel staan 167.754 Canadezen geregistreerd voor medicinaal gebruik, een verdrievoudiging tegenover een jaar eerder.