Turteltaks: N-VA zeer benieuwd naar berekeningen Tommelein

Turteltaks: N-VA zeer benieuwd naar berekeningen Tommelein

Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) reageert sceptisch op de aankondiging van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dat er geen nieuwe milieuheffing komt om de vernietigde Turteltaks te vervangen. “We gaan ons hoofd niet in het zand steken en doen alsof er geen schuldenberg is”, aldus Diependaele. “Ik ben hoogst benieuwd naar de berekeningen van minister Tommelein”. De liberale minister kondigde vandaag in het middagnieuws op VTM aan dat er met hem geen nieuwe energieheffing of taks komt. Ondertussen moet er wel een oplossing komen om de schuldenberg van 2 miljard euro op te lossen, maar ook voor het jaarlijks engagement van 1,2 miljard euro tot na 2030. En is het ook nodig te blijven investeren in hernieuwbare energie.

“Als minister Tommelein meent dat hij het gat dat door de vernietiging van de Turteltaks wordt geslagen kan dichten, zonder een nieuwe taks in te voeren én tegelijk onze klimaatdoelstellingen kan bereiken, dan is dat fantastisch en dan zijn wij de eerste om dat toe te juichen”, zegt fractieleider Diependaele van coalitiepartner N-VA.

Diependaele is toch vooral benieuwd naar de rekenoefening. “Plannen maken is mooi, maar over de financiering blijft het meestal heel erg vaag. Hoe denkt minister Tommelein honderden miljoenen euro op jaarbasis te kunnen besparen? En hoe rijmt hij het volledig afschaffen van de heffing met het realiseren van de klimaatdoelstellingen tegen 2020 en het wegwerken van de facturen van de socialisten?”

“Wij staan open voor elk voorstel”, gaat de N-VA’er voort. “Maar zoals minister Tommelein zelf aangeeft, gaan we ons hoofd niet in het zand steken alsof er geen schuldenberg is van miljarden euro’s en al zeker niet doen alsof we de opwarming van ons klimaat kunnen tegenhouden zonder een euro uit te geven”.

bron: Belga