Regering Italië trekt tot 17 miljard euro uit om banken te redden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Italiaanse regering heeft zondag een noodwet goedgekeurd voor de afwikkeling van twee in de problemen geraakte banken: Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. Premier Paolo Gentiloni sprak na afloop van een spoedzitting van de ministerraad van "een dringend en noodzakelijk besluit, dat zo breed mogelijke steun in het parlement verdient", aldus het persbureau Ansa. Vrijdag stelde de Europese Centrale Bank (ECB) vast dat er geen redding meer mogelijk is voor de twee banken uit het noorden van Italië. Aangezien het geen zogeheten systeembanken zijn, springt de ECB niet bij en wordt de procedure verder onder Italiaans recht afgewikkeld.

De Italiaanse branchegenoot Intesa Sanpaolo heeft interesse getoond in een overname van Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca voor een symbolisch bedrag. De noodwet moet die overname mogelijk maken. Ook moeten er afspraken op papier staan, zodat de banken maandag gewoon open kunnen.

De overheid trekt meer dan 5 miljard euro uit, zodat Intesa de twee banken kan overnemen zonder daarbij een impact te voelen op zijn eigen kapitaalratio's, klonk het zondagnamiddag. In totaal maakt Italië tot 17 miljard euro vrij om potentiële risico's te dekken.

bron: Belga