VN bezorgt Britten harde klap met onderzoek Chagos-eilanden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Naties hebben gisteren bij stemming besloten het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in te schakelen om zich uit te spreken over de toekomst van de Chagos-eilanden. Dat is een behoorlijke streep door de rekening voor Londen. De Chagos-eilanden zijn een Britse archipel in de Indische Oceaan, die met Diego Garcia een belangrijke militaire VS-basis huisvest. Over de archipel wordt al gebakkeleid sinds 1965. Toen beslisten de Britten om de eilandengroep te scheiden van het eiland Mauritius en de Amerikanen toestemming te geven er een gemeenschappelijke militaire basis op te richten op het hoofdeiland Diego Garcia. De bevolking aldaar, 1.500 mensen, werd voor een fait accompli gesteld en werd niet al te vriendelijk verzocht, op te hoepelen. Onder anderen de bekende journalist John Pilger heeft herhaaldelijk over de weinig humanitaire kant van die zaak geschreven.

De resolutie werd gisteren door Mauritius ingediend en werd door de Algemene Vergadering goedgekeurd, vooral dankzij de massale steun van Afrikaanse landen. Uiteindelijk werd de tekst goedgekeurd met 94 stemmen tegen 15. Meest frappant was dat niet minder dan 65 landen zich onthielden, waaronder een resem EU-lidstaten. Ook Rusland en China hielden het bij een onthouding.

De stemming werd gezien als een test voor Groot-Brittannië over de Europese steun waarop het land nog mag rekenen na de aankondiging van de boedelscheiding met de EU. Zowel Londen als Washington had de VN-leden met aandrang gevraagd, tegen de resolutie te stemmen. Beide landen vinden dat het om een "bilateraal geschil" gaat. Beide waarschuwden ook dat goedkeuring van de resolutie een "gevaarlijk precedent" zou scheppen.

De Amerikaanse claim op Diego Garcia loopt nog tot 2036. Na de aanslagen van 9/11 gebruikte de CIA de basis onder andere om in Afghanistan gevangengenomen "verdachten" te ondervragen. In de resolutie wordt het ICJ gevraagd een "raadgevend advies" te geven. Het besluit van de rechtbank zal geen bindend karakter hebben, maar kan Mauritius, sinds 1968 onafhankelijk, stijven in zijn streven de archipel weer in bezit te nemen.

Bron: Belga