“Sta altijd open voor meer efficiëntie in strijd tegen terreur”

Sta altijd open voor meer efficiëntie in strijd tegen terreur

Premier Charles Michel staat open voor het voorstel van federaal procureur Frédéric Van Leeuw om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken. “Ik sta altijd open om in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad te bekijken wat we kunnen doen om meer efficiënt te zijn in de strijd tegen terreur”, zegt hij vandaag. “We zullen een evaluatie maken en naar de argumenten van onze veiligheidsdiensten luisteren.” Van Leeuw houdt zijn pleidooi vandaag in de krant De Standaard. Het bezoeken van websites met beelden van kindermisbruik is verboden, waarom zou dan ook het raadplegen van jihadistische sites met gewelddadige beelden of instructies niet verboden worden, stelt hij.

“We moeten alles doen voor een contradiscours. Radicalisme is de bron van vele moeilijkheden, van geweld, van terroristische aanvallen”, reageert premier Michel vandaag vanop de Europese top. “Maar dat is geen gemakkelijke oefening, want we moeten een balans vinden tussen de fundamentele rechten en vrijheden, ook op het internet, en het recht op veiligheid aan de andere kant.”

“Ik sta altijd open om in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad te bekijken wat we kunnen doen om nog meer efficiënt te zijn. Maar ik wil herhalen dat we de laatste twee jaar in België al heel veel wetgeving hebben aangepast (met het oog op) meer efficiëntie in de strijd tegen terreur”, aldus nog Michel.

Of er een wet komt die het bezoeken van jihadistische websites verbiedt, kan Michel nog niet zeggen. “We zullen zien. We zullen een evaluatie maken en naar de argumenten van onze veiligheidsdiensten luisteren.”

bron: Belga