Kleine economische terugval in eurozone in juni

door
Belga
Leestijd 1 min.

De economische groei in de eurozone heeft in juni een vertraging opgetekend, al blijft het wel op een hoog niveau liggen. Dat blijkt vrijdag uit een belangrijke economische indicator van het onderzoeksbureau Markit. De index noteert op 55,7 in juni terwijl ze de maand voordien nog op 56,8 stond. Dat was wel het hoogste niveau in de afgelopen vijf maanden, luidt het persbericht van Markit.

Hoewel er een daling werd opgetekend ten opzichte van mei blijft de PMI-index, die maandelijks peilt bij inkoopmanagers in het VK, boven de 50 punten hangen; een teken van groei. Als de index onder die grens duikt, krimpt de economie.

Ondanks de kleine terugval in juni oogt het rapport voor de eerste zes maanden van 2017 dan ook positief. In die mate dat het onderzoeksbureau het heeft over de "sterkste groei in meer dan zes jaar". Dit heeft er mede voor gezorgd dat er zelden meer jobs zijn gecreëerd in de laatste tien jaar.

Dit alles maakt dat we de "lichte groeivertraging" moeten "relativeren" en in het bredere plaatje van de afgelopen maanden moeten plaatsen, zegt Chris Williamson, econoom bij Markit. Het niveau van de laatste twee trimesters ligt namelijk in de lijn van de groei van het BBP van 0,6 procent in het eerste trimester naar 0,7 procent, aldus Williamson.

bron: Belga