150 Brusselaars picknicken samen tegen de privatisering van de publieke ruimte

Op het Brusselse Sint-Katelijneplein zijn vrijdag zowat 150 mensen samengekomen voor de derde editie van de protestactie Free 54. Al picknickend protesteerden ze tegen het gebruik van openbare pleinen voor privébelangen. Met name de terrassen zijn een doorn in het oog van de protestvoerders. Voor het derde jaar op rij verzamelden de protestvoerders, voornamelijk jongeren, met enkele duidelijke doelen. Concreet willen ze dat de 14 banken die ooit op het Sint-Katelijneplein stonden, terugkomen. Nu zijn er dat nog slechts 4.
Daarnaast willen ze ook dat de waterfontein en de publieke toiletten naast de Sint-Katelijnekerk hersteld worden. Een derde bezorgdheid die de vaste bezoekers van het Sint-Katelijneplein de laatste tijd hebben, is het steeds strengere optreden van de politie.
“We zijn mensen die met respect en diversiteit elkaar willen ontmoeten in een stad die ook divers is. We merken dat dit steeds moeilijker wordt”, vertelt Pepijn Kennis van Free 54.
“De politie wordt ingezet om voetballende jongeren of mensen die op een bank genieten van een pintje weg te jagen. Terwijl je op een terras wel een pintje mag drinken dat drie keer zo duur is.”
Tijdens de picknick-actie was de politie ook duidelijk aanwezig, maar alles verliep vreedzaam.
Ondertussen wacht Free 54 ook nog altijd op een contact met de bevoegde schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR). Dat kwam er nog niet.

bron: Belga