Nog geen weekendplannen? Deze inspiratie helpt je uit de zetel

Wie nog geen plannen heeft voor het weekend kan hieronder inspiratie vinden.
door
Mare
Leestijd 1 min.

De Kortste Nacht

(24/06 in Gent)

In juni vieren we de langste dag, en meteen ook – logischerwijze – de kortste nacht. In de Handelsbeurs halen ze het onderste uit de kan met een festival dat je uitdaagt om te komen kamperen. Jawel, overnachten dus: breng je matje mee of plof neer op de zitzakken aan de bar, en laat de tijd stilstaan door te luisteren naar de wonderlijke muziek van Ictus (foto) en Liesa van der Aa. Aan de hand van composities van onder meer Morton Feldman en Klaus Lang wiegen ze je zoet in slaap – voor even dan toch.

Stadsmuzikantenfestival

(25/06 in Tongeren)

Foto / K. DESPLENTER

Busken, het is een stiel apart - en voor muzikanten die het gemak van de concertzaal gewend zijn, is het een spannende uitdaging. Kunnen ze ook spelen op straat, zo zonder versterking, zo helemaal blootgesteld aan de nabijheid van het publiek? Het Stadsmuzikantenfestival in Tongeren schoolt een paar bekende namen uit de pop- en rockscene een middag lang om tot straatmuzikant. Onder meer Brihang, Bony King, Broeder Dielemans en - jawel! - zelfs Stef Kamil Carlens (foto) spelen elk vier korte sets van twintig minuten op straat. Het is niet verboden hen een cent te geven.

AlbaNova

(25/06 in Bilzen)

Wat heeft muziek te maken met tijd? Heel eenvoudig: muziek is tijd, klinkende tijd. Denk maar aan het tikken van de metronoom of de gebedsoproepen van de muezzin die de dag ritmeren. Het festival AlbaNova nodigde gambiste Romina Lischka uit als centrale gast en ging op zoek naar de historische en culturele rol van muziek in de beleving van tijd. In het prachtige decor van de Landcommanderij Alden Biesen geniet je van klassieke concerten, workshops en installaties. Neem gerust de tijd om te kijken én luisteren…

A l'ostendaise

(24 & 25/06 in Oostende)

Foto Toerisme Oostende

Een bakje geirnaerts bestellen in Oostende kan iedereen, maar er zit veel meer lekkers in de Noordzee dan je denkt. Het culinaire initiatief A l'ostendaise daagt Oostendse chef-koks uit om creatief aan de slag te gaan met minder gekende vissoorten en schaaldieren – en het publiek kan daar volop van meegenieten. Twee dagen lang kan je op het Zeeheldenplein komen proeven van topgerechten aan zeer democratische prijzen. Je komt er ook meer te weten over dat mysterieuze en romantische beroep van de visser en over zijn vakmanschap.

Rosas danst Rosas Anne Teresa de Keersmaeker

(nog t.e.m. 29/06 te Brussel)

Anne Teresa De Keersmaeker, Adriana Borriello, Fumiyo Ikeda en Michèle Anne De Mey zijn de godmothers van Rosas danst Rosas: de voorstelling die in mei 1983 in één klap hun prille gezelschap op de nationale en internationale kaart zal zetten. Rosas danst Rosas injecteert de strakheid van het Amerikaanse minimalisme met een vleugje Pina Bausch en voegt daar een stevige portie female attitude aan toe. But the story goes on - en dus danst een nieuwe generatie danseressen nu deze mijlpaal.