Politieke crisis Franstalig België – cdH en Ecolo eens over nood aan “radicale verandering” van het politieke leven

Politieke crisis Franstalig België - cdH en Ecolo eens over nood aan "radicale verandering" van het politieke leven

Ecolo en cdH stellen vast dat er na de opeenvolging van affaires de laatste maanden nood is aan “radicale verandering” van het politieke leven. Dat bleek na een bijna drie uur durende bijeenkomst van de leiding van beide partijen in Namen. De groenen spraken van een “open” discussie en covoorzitster Zakia Khattabi zag een mogelijk alliantie met het cdH over een hervorming van het bestuur. Ze voegde er meteen aan toe ook met andere partijen te willen praten over de 20 concrete projecten die Ecolo woensdag aan de overige formaties had overgemaakt. cdH-voorzitter Benoît Lutgen verklaarde de vaststelling van Ecolo over een herdenken van het politieke leven te delen. “Dat is een noodzakelijke voorafgaandelijke voorwaarde”, aldus Lutgen, die weigerde te zeggen of hij het geheel van de Ecolo-voorstellen onderschreef.

“We gaan de zaken verder analyseren. In de politiek is het belangrijk om met elkaar te praten, naar elkaar te luisteren en open te staan” voor de voorstellen van de anderen, stelde Lutgen. Op vragen over een eventuele meerderheid met cdH en MR herhaalde Ecolo vandaag dat de vorming van nieuwe meerderheden “vandaag niet tot de orde van de dag” behoorde.

De ontmoeting van Lutgen met Groen vandaag volgde op een onderhoud met MR-voorzitter Olivier Chastel gisteren. De cdH-voorzitter erkende zijn DéFI-collega Olivier Maingain nog niet aan telefoon had gehad, maar hij hoopte hem in de komende dagen te kunnen ontmoeten. Maingain had een ontmoeting met Lutgen geannuleerd uit ongenoegen omdat deze in een mededeling de onderwerpen had bekendgemaakt waarover hij wilde praten. Lutgen liet vandaag verstaan dat hij Ecolo en MR in de komende dagen opnieuw zou kunnen ontmoeten.

bron: Belga