Europese top – Premier Michel droomt niet van stopzetting brexit

Europese top - Premier Michel droomt niet van stopzetting brexit

Premier Charles Michel wil geen speculaties over een stopzetting van de brexit. “Wat nodig is, is zekerheid voor onze bedrijven. Als men het beeld steunt dat de brexit misschien niet zal plaatsvinden, dan betekent dat onzekerheid”, zo gaf hij vandaag Europees president Donald Tusk lik op stuk. “You may say I am a dreamer but I am not the only one”. Met die oneliner van John Lennon had Tusk vanochtend voor aanvang van de Europese top in Brussel de hoop uitgedragen dat de Britten misschien alsnog op hun stappen zouden terugkeren en in de Europese Unie zouden blijven. “I am not a dreamer and I am not the only one”, reageerde Michel enkele uren later bij zijn aankomst op de top. De premier stelde vast dat de Britse kiezers in een referendum voor brexit hebben gekozen en “als democraat moet men de keuze van de kiezers respecteren”.

Bovendien verlangen ondernemingen in België en Europa naar zekerheid over de toekomst, zo onderstreepte Michel. Daarom moeten de concrete onderhandelingen met Londen over de rechten van Europese en Britse burgers en de financiële boedelscheiding dringend van start gaan. Michel erkent wel dat het leiderschap van May “in een moeilijke situatie” is beland sinds ze eerder deze maand bij vervroegde verkiezingen haar meerderheid in het parlement verloor. Zo stelde ook de premier vast dat sommigen in het kamp van May voor een zachtere brexit pleiten.

Maar anderzijds verdedigde Groot-Brittannië begin deze week bij de start van de onderhandelingen wel nog steeds een harde brexit, met een volledige terugtrekking uit de eenheidsmarkt en de douane-unie. “We zullen zien welke positie Groot-Brittannië zal verdedigen. We kunnen daarover speculeren, maar dat is een verlies van tijd en energie.”

bron: Belga