Drankenhandelaars doen goede zaken dankzij droogte

door
Belga
Leestijd 2 min.

Veel drinken bij tropische temperaturen. De Belg slaat dat advies niet in de wind, zo stellen de drankenhandelaars tot hun grote tevredenheid vast. De verkoop van flessenwater ligt de laatste tijd tot bijna een derde hoger dan normaal. "Goed nieuws, want we hebben een moeilijk jaar achter de rug", zegt de Federatie van Belgische Drankenhandelaars FeBeD. Vooral de rush op water valt op. Het bestelde volume steeg met 28,5 procent. Maar ook de frisdranken profiteren mee, met een stijging van 18 procent. De verkoop van wijnen en bieren stijgt maar met circa 10 procent. "Zolang het niet tropisch warm wordt, stijgt de consumptie van de verschillende dranken eerder evenredig met hun marktaandeel", zegt FeBeD. "Eens de temperaturen hoger gaan dan 25 graden, zijn het voornamelijk niet-alcoholische dranken die er baat bij hebben."

Terwijl iedereen puft, zweet en naar verkoelende dranken snakt, vult de drankenhandelaar zijn kassa. Een goede zomer maakt voor velen onder hen een groot verschil in de winstcijfers op het einde van het jaar. Het weer is ook bepalend voor de omzet op festivals en andere evenementen. En zeker op dit moment was een opsteker welkom, want de drankenhandelaars hebben naar eigen zeggen een moeilijke periode achter de rug. Tijdens de eerste jaarhelft waren de omzetcijfers voor de traditionele pils bijvoorbeeld niet goed, merkt de federatie op. De consument heeft een voorkeur ontwikkeld voor speciale bieren.

Plots tot een derde meer dranken verkopen, levert geen grote logistieke problemen op. "Dit is normaal een goeie periode, waarvoor de handelaars een buffer aanleggen", zegt FeBeD-woordvoerder Marc De Keyzer. "Alles verloopt redelijk goed. Bij de producenten is er misschien een kleine vertraging, waarbij er al eens een dag later geleverd wordt dan normaal, maar dat is geen probleem."

bron: Belga